Reizen naar Punta Cana

Punta Cana ligt in de Dominicaanse Republiek. Dit land beslaat de rechterkant van het Caribische eiland Hispaniola. Omdat er sprake is van een eiland is er geen mogelijkheid om Punta Cana over de weg of per spoor te bereiken. Er zijn ook geen veerdiensten naar Punta Cana, dus per boot naar Punta Cana reizen kan alleen als je een eigen boot hebt. De manier om naar Punta Cana te reizen is daarom het vliegtuig. Hiermee kun je de afstand van ongeveer 7250 kilometer die tussen Amsterdam en Punta Cana International Airport ligt in ongeveer acht tot tien uur afleggen als je rechtstreeks vliegt.

Op deze pagina lees je alles over vliegen naar Punta Cana en de mogelijkheden van vervoer ter plaatse.

Bezienswaardigheden

Een vakantie in Punta Cana betekent vooral zon, zee en strand. Voor wie meer van het land wil zien zijn er verschillende excursies en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van de Dominicaanse Republiek op een rijtje gezet:
Dom. Rep. bezienswaardigheden top 10

Naar Punta Cana vliegen

Als je vanuit Nederland naar Punta Cana wilt vliegen dan is TUI (TuiFly) de enige luchtvaartmaatschappij die direct of met een tussenstop tussen Amsterdam en Punta Cana vliegt. Het gros van de stoelen aan boord van hun Boeing 787 Dreamliner vliegtuigen wordt verkocht in combinatie met een pakketreis van TUI. Je kunt echter ook losse vliegtickets naar Punta Cana boeken bij hen. Je hebt hierbij de keuze uit drie boekingsklassen: Economy, Comfort en Premium. De hoeveelheid comfort (vooral beenruimte) en gratis services neemt toe naarmate je een hogere klasse boekt.
Of je wel of niet rechtstreeks vliegt hangt vooral af van welke vluchtdagen je hebt. Als je exact één week of twee weken (9 of 16 daagse reis) verblijft dan heb je normaal gesproken één rechtstreekse vlucht en één vlucht met een tussenlanding. Of je dan wel of niet van boord van het vliegtuig gaat tijdens de tussenlanding is vooraf niet te zeggen. Dit verschilt per route.

Een alternatief om naar Punta Cana te vliegen is vanaf Brussel met Jetair (dat in een later stadium ook TUI zal gaan heten). Jetair vliegt ook met een Boeing 787 Dreamliner. Bij Jetair kun je in Comfort/Premium Club reizen voor extra comfort en services. Ook voor Jetair geldt dat je losse vliegtickets tussen Brussel en Punta Cana kunt boeken, maar dat je natuurlijk ook een pakketreis bij Jetair kunt boeken waar de retourvlucht Brussel-Punta Cana bij inbegrepen zit. Het aanbod en de prijzen zijn redelijk vergelijkbaar met die van TUI Nederland. Tijdens Belgische vakanties kan het duurder zijn om vanuit Brussel te vertrekken.

Vliegduur

Als je naar de schematijden kijkt dan wordt er voor de heenreis ongeveer tien uur ingecalculeerd en voor de retourreis iets meer dan negen uur. In de praktijk gebeurt het vaak dat je een uur korter vliegt. Voor de luchtvaartmaatschappij is het handiger om langere tijden door te geven aan de passagiers. Het kan tegenzitten omdat je een langere route toegewezen krijgt door de luchtverkeersleiding maar het kan ook zijn dat je wat later vertrekt. Op deze manier hebben de luchtvaartmaatschappijen een redelijke marge om verloren tijd nog in te halen.

De heenreis vanaf Amsterdam of Brussel naar Punta Cana duurt gemiddeld 9 tot 9,5 uur. Dit is exclusief het taxiën van of naar de landingsbaan. Op de terugweg doet het vliegtuig er meestal iets meer dan acht uur over. Wij hebben ook al een terugvlucht meegemaakt die in 7 uur en 50 minuten afgelegd werd. Het verschil tussen de heen- en terugvlucht wordt veroorzaakt door de wind die op vlieghoogte (ongeveer tien kilometer) staat. Die waait gedurende een groot deel van de vlucht uit westelijke richting. Op de heenreis heb je daardoor wind tegen en op de terugvlucht wind mee. Hierdoor wordt er op de terugvlucht harder gevlogen. Snelheden die tijdens de vlucht grotendeels rond of iets boven de 1000 kilometer per uur liggen zijn dan meer regel dan uitzondering.

Punta Cana International Airport

Punta Cana International Airport was de eerste luchthaven ter wereld die direct als private luchthaven ontwikkeld is. In 1984 werd het door Grupo Puntacana ontwikkelde vliegveld ontwikkeld. Er was maar één doel: ervoor zorgen dat toeristen vanuit heel de wereld naar Punta Cana zouden kunnen vliegen om daar hun geld uit te geven in deze nieuwe toeristische bestemming. Dat Grupo Puntacana daarmee een gouden zet gedaan heeft blijkt wel uit de ontwikkeling die het vliegveld heeft ondergaan. De sfeervolle terminal is al een keer uitgebreid en volledig gemoderniseerd en inmiddels weten zo'n tien miljoen passagiers per jaar hun weg naar Punta Cana International Airport te vinden.

Wie landt op PUJ (dit is de IATA-code die voor het vliegveld gehanteerd wordt) die komt terecht op een modern vliegveld die direct de heerlijke tropische sfeer uitstraalt. Dit komt vooral door de daken die met palmbladeren bedekt zijn. Zowel de aankomst- als vertrekhal zijn schoon en voorzien van de services die je van een hedendaagse luchthaven mag verwachten. Airconditioning is met uitzondering van een aantal ruimtes niet aanwezig. De terminal is semi-open en onder de daken hangen enorme waaiers die voor de nodige verkoeling moeten zorgen.

Vervoer van en naar de luchthaven

Als je een pakketreis naar Punta Cana hebt geboekt dan hoef je je geen zorgen te maken om de transfer naar de accommodatie. Normaliter is de transfer onderdeel van de geboekte vakantie en zorgt de touroperator voor het transport naar jouw hotel of appartement. De host of hostess wacht je op bij de aankomsthal en vertelt je met welke bus of taxi je naar je accommodatie gebracht wordt. De reisduur hangt af van de afstand tot de accommodatie, hoeveel verschillende accommodaties de auto/bus aan moet doen en in welke volgorde dat gebeurt. Reken erop dat je gemiddeld een uur kwijt bent.

Als je geen pakketreis geboekt hebt dan kun je per taxi of huurauto van het vliegveld naar je accommodatie reizen. Reken op een tarief van ongeveer 20 tot 30 Amerikaanse dollars voor de hotels die het dichtste bij liggen tot aan 60-80 dollar voor de meest veraf gelegen accommodaties.
Een huurauto huur je vanaf ongeveer 200-250 euro voor een week voor een kleine auto tot ongeveer 350 tot 500 euro voor een kleine tot midsize SUV. Als je een auto voor kortere tijd (één of twee dagen) huurt dan is de prijs per dag vaak aanzienlijk hoger.

Autorijden

Wie voldoende lef heeft die kan er zelf met een huurauto op uit trekken. Je kunt dan de winkelcentra en activiteiten in Punta Cana bezoeken, op eigen houtje een rit maken naar de stad Higüey of zelfs Santo Domingo met de huurauto bezoeken. Vroeger was dat een hachelijke expeditie die je bijna vier uur reistijd kostte. Sinds de snelweg Coral Highway in 2012 geopend werd is de reistijd naar Santo Domingo aanzienlijk geslonken. Als het weer en verkeer een beetje meezit dan kun je in ongeveer twee uur naar Santo Domingo reizen. Houd er wel rekening mee dat je op sommige trajecten tol moet betalen. Hoewel de weg heel veel lijkt op een Europese snelweg (twee keer twee banen) gaat het er wel anders aan toe. Bestuurders nemen het niet altijd even nauw met de belijningen, brommers rijden (in het donker vaak onverlicht) over de snelweg, er kunnen dieren op de snelweg lopen door het ontbreken van vangrails en hekken en chauffeurs nemen hebben over het algemeen maling aan de verkeersregels. Defensief rijden en altijd de ogen op de weg houden is een must zodra je je hier in het verkeer begeeft.

De weg naar Santo Domingo verbindt Punta Cana ook met de stad La Romana. Deze handelsstad telt een paar bezienswaardigheden zoals het Altos de Chavón en het amfitheater. Daarnaast vind je bij La Romana een aantal fraaie stranden.

Punta Cana als cruisebestemming

Wie met een cruiseschip Punta Cana wil bezoeken die heeft pech. Er is geen cruisehaven aanwezig in deze regio. De vraag is ook of Punta Cana wel de moeite waard is als cruisebestemming. Zo is er behalve de stranden weinig te zien en vind je op de stranden geen horeca die niet bij een (all-inclusive) hotel behoort. Als bezoeker zonder accommodatie heb je er dus eigenlijk vrij weinig te zoeken. Plaatsen in de Dominicaanse Republiek die je wel met een cruise kunt bezoeken zijn Santo Domingo, Amber Cove (nabij Puerto Plato) en La Romana.

Meer info over Punta Cana

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Punta Cana:
Punta Cana informatie
Punta Cana
Punta Cana fotoreportage
Punta Cana tips
Punta Cana weer & klimaat
Punta Cana zonkalender

winterzon informatie Punta Cana

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy